Tidigare i år inleddes ett test för utvalda Premium-prenumeranter, där de fick möjlighet att spela upp 1080p-videor i högre kvalitet. Videotjänsten rullar nu ut möjligheten till samtliga Premium-prenumeranter och först ut blir användare av applikationen på IOS. Inom kort ska högre bitrate även bli tillgängligt via webbläsaren.

Med högre bitrate kan mer information bakas in i varje pixel, vilket förbättrar videokvaliteten, eftersom videon inte behöver komprimeras lika mycket. Generellt upplevs videor med högre bitrate som mer detaljrika, speciellt om videon innehåller mycket rörelser. Alla videor på Youtube förses dock inte med högre bitrate. Liveströmmar, Youtube Shorts och videor som har laddats upp i någon annan upplösning än 1080p blir utan det nya kvalitetsläget.

För att komma åt den nya förbättrade upplevelsen behöver du vara Premium-prenumerant och titta på en video via applikationen på IOS. Därefter klickar du på kvalitetsinställningar och väljer det nya förbättrade 1080p-läget. Standardversionen av 1080p går att välja och kommer fortsätta vara tillgänglig oavsett om du är Premium-prenumerant eller inte.

Utöver detta får Premium-prenumeranter tillgång till en svit andra funktioner som kan vara användbara, bland annat möjligheten att återuppta uppspelning av videor vid hopp mellan enheter samt en smart nedladdningsfunktion som automatiskt laddar ned kommande videor i din spellista och rekommenderar nya tillskott till listan.

Samtliga tillägg är tillgängliga för Premium-användare just nu. Högre bitrate är endast tillgängligt för IOS-användare för stunden, men bör rulla ut till samtliga Premium-prenumeranter inom en snar framtid.